Logo

Fotografije starih tramvaja

Slike i rasprave o tramvajima, vozovima, metroima i drugim šinskim vozilima.

Postod Milanche » Sre Apr 02, 2008 10:51 pm

Kao što sam obećao evo i slika niških tramvaja, koje nažalost više nema :(
Ostaju samo slike da ih se ponekada prisetimo....

Grad Niš kod Opštinskog Suda i tramvaj na jedinoj liniji. Železnička Stanica-Niška Banja
Image

Okretnica u Niškoj Banji
Image

Image

Tramvaji u centru grada
Image

Image

Negde slikani...
Image

A evo i uktratko, o tramvajima...

Uvođenje tramvajskog saobraćaja počinje od 1928. godine građenjem pruge od železničke stanice kroz srce grada sve do Niške Banje. Uporedo je postavljana električna mreža i sagrađene su dve velelepne staje u Čairu - tramvaji su krenuli, iz tog depoa, na prvu vožnju 12. oktobra 1930. godine. Za nišku opštinu su posle kratkotrajnog komunalnog trijumfa tramvaji postajali iz godinu u godinu sve veća glavobolja: često su se kvarili, rezervni delovi teško su se nabavljali, a prihodi od putnika su bili nedovoljni da pokriju troškove prevoza. Uz to, grad se širio i van tramvajske pruge, a nove linije nisu mogle de se otvaraju zbog skupih radova na postavljanju nove pruge i električne mreže, kao i kupovine novih tramvaja.
9. avgusta 1958. godine doneta je odluka o rashodovanju tramvaja i uvođenju isključivo autobusa. U pitanju je bila pre svega bezbednost putnika, dotrajalost tramvaja, njihova sporost i neekonomičnost. Smena tramvaja odnela je sa njima nostalgiju za starim dobrim vremenima, a donela obaveze da novi saobraćaj opravda poverenje Nišlija u njega. Nadanja su se i obistinila. Preduzeće za putnički saobraćaj startovalo je avgusta meseca 1958. godine sa 30 novih autobusa i razvijalo ne samo gradski već i prigradski i međugradski saobraćaj. Putovalo se brže, udobnije, bezbednije i dalje. Koju godinu kasnije jedna smela generacija u ovom preduzeću drznula se, po prvi put u Jugoslaviji, da organizuje ekspresni saobraćaj na dugim linijama. Izuzev zastoja u sezoni 1967-1968. godine (kada je carovalo nesamoupravno ponašanje i nerad u kolektivu), stalno se kretalo napred. Bilans nije mali
Milanche
Član

Pridružio se: Pet Feb 08, 2008 2:54 am

Sponzor

Postod DraganNish » Uto Jun 17, 2008 12:43 pm

Evo jednog interesantnog tramvaja koji sam uspeo postaviti zahvaljujuci kolegama sa sajta :wink:
Image
Dobrodosli u Kambodzu
DraganNish
Član

Pridružio se: Sub Apr 19, 2008 9:53 pm

Postod DraganNish » Uto Jun 17, 2008 10:06 pm

A da...imam slike starog Beograda(oko 650Mb)...skinut sa jednog domaceg torrent sajta,ako nekome zatreba neka se javi :wink: ima dosta slika tramvaja i onih slika koje su rucno pravljene pa su ovde obradjene u elektronskoj formi....prilicno su jasne u odnosu koliko su stare slike a moze se reci i dosta velike!
Dobrodosli u Kambodzu
DraganNish
Član

Pridružio se: Sub Apr 19, 2008 9:53 pm

Postod CKD-KT4 » Čet Jul 24, 2008 5:16 pm

Evo fotki subotickog tramvaja, koje se ne vide u mome putopisu:

Image

Image

Image

Image
CKD-KT4
Student saobraćaja

Pridružio se: Čet Maj 22, 2008 11:21 pm

Postod Trol_Rijeka » Pet Avg 01, 2008 5:33 am

Odlične i (barem meni) dosad neviđene slike niškog tramvaja. Opstanak tramvaja u Beogradu je izvjestan. Zato treba pažnju pokloniti Nišu, Subotici i Novom Sadu kako bi se sačuvala uspomena.
Trol_Rijeka
Novi član

Pridružio se: Pet Jul 11, 2008 12:51 am

Postod Sloba » Pet Avg 01, 2008 9:07 am

Ohoho, eto još jednog člana railserbie i zeljeznica! Dobrodošao Trolo Riječanska! :lol:
Mene jako interesuju slike NS tramvaja, zato što stoje dve uspomene na njega, a to su gbr 13 koji stoji mrtav u GSP-u :cry:
i čuveni kafić Trčika. Ako niste znali, kafić Trčika je smešten u centru grada u jednoj replici tramvaja. (čuo sam na zeljeznice.net da to nije original tramvaj, već neko čudo, zato što je kolosek jaaaaaako širok, a ni postolja nisu originalna, ako neko zna više, neka se javi)
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod cone » Pet Avg 01, 2008 10:12 am

Evo ja znam. Kafić Trčika nije ni T od tramvaja, pošto su ga nakaradno sagradili na licu mesta. On ne odgovrara ni jednom tramvajskom gabaritu po svojim dimenzijama. To je u stvari, kafić izgrađen da podseća na tramvaj. Taj "tramvaj" je star 10-ak godina.

Slično kao ona nakarada od bivšeg kafića MB Bus koji je izgrađen nalik dabl-deker autobusu. Ali, samo nalik. :x
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

Postod Sloba » Pet Avg 01, 2008 10:39 am

Aha.
Hvala Cone na expressnom odgovoru! :)
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod CKD-KT4 » Čet Nov 20, 2008 8:33 pm

Jedan fotos sa starog sajta JGSP "Novi Sad":
Image Image

Par fotosa sa Ralserbia:
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Ima ih još ovde:
http://www.railserbia.net/forum/viewtop ... f=27&t=622
Poslednji put menjao CKD-KT4 dana Pon Sep 21, 2009 12:18 pm, izmenjena samo jedanput
CKD-KT4
Student saobraćaja

Postod cone » Pet Nov 21, 2008 10:22 am

To su te iste slike koje je Lesa hteo da postavi.
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

Postod Sloba » Pet Nov 21, 2008 12:43 pm

Zanimljivo je da samo dva tramvaja na ovim slikama imaju pantograf a ostali liru. ŽELIM IH NAZAD!
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod igibgd » Čet Dec 18, 2008 7:00 pm

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b4/Bundesarchiv_Bild_141-1005%2C_Belgrad%2C_Zerstörungen.jpg

:cry: izvor:Vikipedija.
Korisnikov avatar
igibgd
Član

Pridružio se: Pet Jul 11, 2008 9:06 pm

Postod CKD-KT4 » Sub Jul 25, 2009 7:23 pm

http://www.youtube.com/watch?v=Z_SEweFJ6cI

Suboticki tramvaj - ispracaj :cry:
CKD-KT4
Student saobraćaja

Postod CKD-KT4 » Pon Sep 21, 2009 9:47 am

Fotosi Subotičkih tramvaja i infrastrukture, preuzeti sa skyscrapercity.com...

Beogradski put 1967.godine:
Image

Podvožnjak prema Aleksandrovu kod današnjeg Vet zavoda i IDEAe krajem pedesetih godina:
Image

Crkva u Aleksandrovu tridesetih godina:
Image

Image

Image

Ljubitelji starina mogu da pogledaju poslednje dve tramvajske bandere (jedna ima i staničnu tablu) između Lifke i katedrale:
ImageImage

Slikano kod nekadašnjeg Starsa, a današnjeg praznog placa na raskrsnici Segedinskog puta i Jovana Mikića:
Image

Palićki put početkom sedamdesetih:
Image
Poslednji put menjao CKD-KT4 dana Pon Sep 21, 2009 10:27 am, izmenjena samo jedanput
CKD-KT4
Student saobraćaja

Postod CKD-KT4 » Pon Sep 21, 2009 10:02 am

Opet sa skyscrapercity.com:

Image

Kroz Štrosmajerovu:
Image

Gužva kod pošte za vreme sleta 1936.:
Image

Image

Image